Virtuaalistudio teidän tapahtumaanne?

Virtuaalistudio teidän tapahtumaanne?

Virtuaalistudioita, kuten monia muitakin virtuaalisia tapahtumapalveluita ilmestyy tänä päivänä kuin sieniä sateella, joten kuinka tietää millainen studio soveltuu teidän tapahtumanne tarpeisiin? Tapahtumien toteutustavat ja kustannukset vaihtelevat kotisohvalta lähetettävästä Teams -lähetyksestä aina huippu studiossa luotuun täysin virtuaaliseen toteutukseen. Mikä sitten on juuri teidän tapahtumallenne oikeanlainen studio ja miksi sen valinnassa kannattaa käyttää ammattilaisen apua?

Studion valintaa tulee ohjata sisältö sekä viesti mitä tapahtumalla halutaan kertoa. Laadukas studiokaan ei korvaa ontuvaa ja suunnittelematonta sisältöä. Tästä syystä jo suunnittelun alkuvaiheessa kannattaa ottaa mukaan kumppani, joka tuntee uusimmat studiot, osaa tavoitteenne kuultua suositella teidän tarpeisiinne sopivaa ratkaisua ja auttaa suunnittelemaan yhdessä valitsemaanne studioon soveltuvan ohjelman. Useat studiot mahdollistavat erilaisia toteutustapoja, joten teknistä toteutusta lukuunottamatta niitä on vaikea luokitella. Helpottaaksenne teidän valintaanne kasasimme alle yleisimmät toteutusmuodot ja nimesimme studiot niiden tyypillisimmän käyttötavan mukaan.

Mitä erimuodot sitten ovat ja millaisiin tilaisuuksiin ne sopivat?

Keskustelustudio: Perinteinen keskusteluohjelmamainen studioympäristö minkä lähetys toteutetaan monikameratekniikalla. Lähtökohtaisesti studio kalustetaan nojatuolein ja juontaja haastattelee osallistujia matalan pöydän yli. Vaikka kyseessä on hieman A-studiomainen ympäristö, tulee muistaa, että somistuksella lähetyksen viestiä pystytään tehostamaan. Vaihtamalla nojatuolit ja sohvaryhmät taljalla päällystettyihin tukkipenkkeihin, tuomalla sohvapöydän tilalle tekonuotion sekä somistukseen sopivalla kuvaustaustalla tunnelma muuttuu ja keskustelu tapahtuukin katsojan silmistä studion sijaan metsämökistä.

Puheenvuorostudio: Tyypillinen webinaari sekä lyhyiden informatiivisten tilaisuuksien studio, missä esiintyjät puhuvat suoraan heidän eteensä sijoitetulle kameralle. Usein tässä toteutustavassa käytetään kahta kameraa, joista toisella näytetään puolikuvaa ja toisella lähikuvaa esiintyjistä. Studiossa on  tavallisesti yhdestä kahteen esiintyjää kerrallaan ja usein keskustelu ja puheenvuorot tapahtuvat pystypöydän äärellä. Yksinkertaisuudesta huolimatta tämä studio soveltuu moneen lähetykseen ja pöytien sekä esiintyjien taustan vaihdolla tähänkin toteutustapaan saadaan eloa.

Talkshow -studio: Tämä studiomuoto soveltuu hyvin sekä asia-, että viihdetilaisuuksiin. Studio on käytännössä yhdistelmä edellisistä ja rakentuu samaan studioon rakennetusta kahdesta eri kuvauspisteestä, joissa molemmissa on omat toiminnallisuutensa. Lähetys tapahtuu monikameratekniikkaa hyödyntäen ja kaksi eri kuvauspistettä mahdollistavat tehokkaan rytmityksen sekä tyylikkäät vaihdot ohjelmaosuuksien välillä. Taustan, kalustuksen ja somistuksen muutoksilla tässä studiossa pystytään toteuttamaan näyttäviä toteutuksia ja tehostamaan tapahtuman pääviestejä.

Green screen studio: Haluatko järjestää tapahtumasi aurinkorannalla, tehdasmiljöössä tai vaikka omalla kesämökilläsi? Tällöin Green screen studio on etsimäsi ratkaisu. Green screen studiossa ohjelma toteutetaan sananmukaisesti vihreää taustaa vasten ja ympäristö rakennetaan toiveiden ja halutun viestin mukaisesti. Studiosta riippuen lähetys voidaan toteuttaa suoraviivaisesti yhdellä kameralla, tai hyödyntäen näyttävää monikameratekniikkaa. Toimiakseen green screen toteutuksien visuaaliseen sisältöön tulee ja kannattaa panostaa. Studio on monikäyttöinen ja soveltuu seminaareihin, asiakastilaisuuksiin sekä viihdetilaisuuksiin.

AR/XR studio: Haluatko päästä esittelemään uutta tuotetta tai palveluanne kouriintuntuvasti? AR/XR eli lisätyn ja laajennetun todellisuuden tekniikalla pystytään lisäämään 3D elementtejä ja visualisointeja lähetykseen. Lisättyä todellisuutta pystyy tarpeen mukaan yhdistämään oikealla tekniikalla kaikkiin yllä mainittuihin vaihtoehtoihin. Elementeillä saadaan lisättyä tapahtuman visuaalisuutta ja korostettua sen pääviestejä, mutta ne tulee suunnitella huolellisesti ja niiden tulee sopia tilaisuuden muuhun visualistiikkaan. Oikein toteutettuna AR/XR on näyttävä lisä tapahtumaanne.

Oma studio: Studion voi rakentaa myös omalle toimistolle, perinteiseen tapahtumatilaan tai vaikka toimitusjohtajan olohuoneeseen. Luonnollisesti tällöin tilan muut käyttötarkoitukset luovat rajoituksia, jotka tulee ottaa huomioon toiminnallisuuksien sekä tekniikan suunnittelussa. Esimerkiksi etätyöaikana henkilöstö- tai asiakastilaisuus omalta toimistolta lähetettynä on varteenotettava vaihtoehto. Oma studio voidaan rakentaa yhtä tapahtumaa varten, tietyksi määräajaksi tai vaikka kiinteäksi ratkaisuksi.

Toteutustapoja on monia ja usein paras ratkaisu löytyykin näitä yhdistelemällä. Studion valintaa tehdessä tulee myös tutustua sen yleiseen varustetasoon, henkilökunnan ammattitaitoon, verkkoyhteyksiin sekä varsinaisen studiotilan ulkopuolisiin fasiliteetteihin. Virtuaalitapahtuma on parhaillaan hieno kokemus myös toteuttavalle projektiryhmälle, ja onnistunutta tapahtumaa on miellyttävämpi seurata mukavalta studion sohvalta kuin tekniikkalaatikon päällä istuen.

 

Akseli Saikkonen

Julkaistu: 10.1.2022

Jaa tämä kirjoitus:

Palaa blogiin

OTA YHTEYTTÄ